Обмен опытом

Asociatia Centrală de Economii și Împrumut ”Uniunea Centrală” a organizat în perioada 24 - 29 noiembrie 2014 o deplasare de studiu a 12 reprezentanti ai sistemului de asociatii de economii și împrumut din Republica Moldova în Polonia la Asociatia Natională de Cooperare a Uniunilor de Credit și Economii unde au fost vizitate 8 organizatii. Sistemul SKOK din Polonia poate fi caracterizat: “20 de ani – de la 1 membru la 2 milioane de membri! “. Deci, o evolutie impresionantă pentru un sistem care, apropo, lucrează doar pentru persoane fizice!

    La acest schimb de experientă a participat și Directorul Executiv al Casei ”Microîmprumut” AEI  dl Eduard Balan, care a relatat pentru ziarul Capital Market ”Poate că cel mai mult m-a impresionat vizita la cel mai mare SKOK din Polonia, SKOK Stefczyka, care are active în valoare de 7,2 mlrd. zloti, dintre care 4 mlrd. zloti sunt investiti în împrumuturi. Sigur că putem spune că acest SKOK este mai mare decât orice bancă din Moldova. SKOK Stefczyka credit are peste 700 de angajati și gestionează circa 400 de filiale, în fiecare an fiind create aproximativ 20 de filiale noi în orășele unde populatia are un loc de muncă. De altfel, uniunile de credit poloneze acordă împrumuturi și pentru agricultură, însă acest gen de creditare nu este prioritar. Cu sigurantă acest SKOK este un exemplu care ne arată că CASA de Economii și Împrumut ”Microîmprumut” poate atinge nivelul de dezvoltare a unei bănci comerciale din Republica Moldova” 

   Totuși putem mentiona că Casa ”Microîmprumut” are unele părti forte în comparatie cu  SKOK-urile din Polonia, deoarece dispune de suficienta capitalului la nivel de 13%(raportul dintre capitalul propriu și total active), comparativ cu  SKOK Stefczyka unde acest indicator este la nivel de 8%. În ultimii doi ani, Comisia de Supraveghere din Polonia a cerut acestui  SKOK sa-și mărească capitalul propriu și de aceea activele lui nu mai cresc, fiind orientate spre creșterea capitalului propriu. De alt­fel, în Polonia se cere ca capitalul propriu să constituie minimum 5% din activele uniunii de credit. Pentru comparatie, această cerintă în Moldova se ridică la 10%, ceea ce limitează asociatiile noastre de economii și împrumut în dezvoltarea rapidă, mai multe detalii citește articolul: "Eduard Balan: Trebuie să implementăm modele care să ajute sistemul autohton al AEÎ".

Подпишитесь и всегда будьте в курсе последних новостей и акций!